Batimetriniai ežerų žemėlapiai (atnaujinta 2010-02-01)

2009-10-29 16:23 | Categories: Užrašai

Galvės žemėlapis iš mano surinktų duomenųVasarą užsidegiau mintim paplaukioti ir sudaryti ežerų batimetrinius žemėlapius. Iš ebay užsisakiau sonarą (deja dėl Hummibird politikos USA variante negalima įjungti metrinės sistemos, tačiau jis kainuoja dvigubai pigiau nei pardavinėjamas Lietuvos parduotuvėse. Beje informacija į SD kortelę vistiek saugoma metrinėje sistemoje),  nuspirkau valtį su elektriniu varikliu (kuris nustebino labai tyliu ir tolygiu darbu), tą pačią dieną ją užregistravau ir puoliau plaukioti. Kadangi netoli yra daugelio žinomas Galvės ežeras, ten ir iššsiruošiau. Ežeras įdomus ne tik tuo, jog jis Trakuose, tačiau jo reliefas nelygus o gylis vietom siekia beveik 50 metrų.

Su pilnai pakrautu 100 A/h akumuliatoriu galima nuplaukti iki 15km. Greitis iki 6 km/h. Žemiau matomam vaizdui sudaryti prireikė apie 30 val. plaukimo.  Gaila baigėsi geras oras ir žemėlapis liko nebaigtas. Trūksta gerų trijų plaukimų.

Kitai vasarai, jei bus laiko ir noro, numatyta lengvinti valties svorį, pačiam iš jos išlipti ir automatizuoti plaukima pagal užduotą trajektoriją. Tikiuosi padidinti greiti iki bent 10 km/h (plaukiant greičiau, šoniniai sonaro spinduliai gali nespėti surinkti detalaus vaizdo), pailginti plaukimo laiką nuo to paties akumuliatoriaus ir ištiesinti trajektoriją.

Kaip pirmam eksperimentui rezultatai visai tenkina. Iš surinktų duomenų galima gauti tiek detalų vektorinį tiek rastrinį žemėlapį. Vektorinį žemėlapį galima įkrauti į: Lowrance echolotus arba Garmin navigatorius. Rastrinį žemėlapį galima naudoti su delninukais ir Ozi programa arba spauzdinti ant popieriaus.

Iš surinktų duomenų galima išskirti:

  • Dugno kietumo žemėlapį
  • Gylių žemėlapį
  • Surinkti informaciją apie po vandeniu esančius stambesnius nuskendusius daiktus (ir netgi pamatyti jų formas)
  • Žuvų susitelkimo vietas
  • Tikslią kranto liniją

Karaliskiu ezeras

 

Čia kažkieno darytas, smulkiausias koki pavyko rasti, Galvės ežero batimetrinis žemėlapis.

 

Smagu kai nereikia irkluoti.

 

Vaizdas iš šoninio spindulio plaukiant įstrižai baidarių plūdurdų

 

Žuvų susitelkimo vieta

 

Sonaro su šoniniu matymu spindulių isšidėstymas erdvėje

Ezerai

  1. Galves ez.
  2. Karaliskiu ez.
  1. Tomas
    2011-05-16 12:53

    Sveiki, na smagu kad taip lengvai gavosi…tik klausimas man iškilo su kokia programa dirbai batimetrinių duomenų (žemėlapių) išpaišymui?

  2. Saulius Lukšė
    2011-06-15 20:48

    Tomai, gavosi tikrai ne iš pirmo karto ir teko ilgai pasikrapštyti iki tokio rezultato. Apie batimetrinų žemėlapių darymą kada nors parašysiu atskirą straipsnį.

  3. D
    2011-08-02 14:09

    Vau! Good job! Matau esi padaręs Galvės ir Totoriškių ežero. Šiuo metu ypač ieškau Lukos (Bernardinų) žemėlapio. Gal kartais turi tokį?

  4. Saulius Lukšė
    2011-08-02 16:37

    Deja, daugiau neturiu.

  5. Sergej
    2012-10-11 11:24

    Super, butu faina daugiau batimetriniu zemelapiu su ivairesniais ezerais :) esu povandeninkas medziotojas tai man aktuali si tema :)

  6. Saulius Lukšė
    2012-10-11 11:42

    Sergej, as irgi noreciau. Yra minciu kaip automatizuoti plaukiojima, taciau niekas nenori moketi pinigu uz toki darba. O ir laiko nemazai reikia. Jei kas pasikeestu, butinai pratesiu si uzsiemima.

You must be logged in to post a comment.
TOP