High speed photography workshop (poros metų prisiminimai)

2010-09-19 18:23 | Categories: Nuotraukos, Užrašai

Ankščiau šis smagus aprašymas buvo patalpintas fotomokykla.lt tinklapyje, tačiau norėdamas dar kartą paskaityti jo neradau. Google irgi nepadėjo. Taigi pasikartosiu, ir poros metų senumo aprašymą kaip darėme high-speed workshop įkeliu į savo dienoraštį.

Įvadas

Jau beveik du metus kirbėjo mintis nufotografuoti ką nors daugiau nei balionus dūžimo ar sprogimo metu. Pagaliau tai įvyko ir iš sarašo “nepadaryti darbai” galima ištrinti dar vieną įrašą bei pasimėgauti naujomis nuotraukomis (ir fotomokykloje). 
“High Speed Photography” kas tai? Tai būdas nufotografuoti labai trumpą laiko tarpą trukančius vaizdus, juos sustabdant norimu momentu. Kadngi realaus pasaulio paprastai sustabdyti nesiseka, tenka pasitelkti kitus metodus.
Paprastai tam, kad nufotografuoti trumpai trunkančio veiksmo vieną akimirką nustatome trumpą fotoaparato užrakto veikimo laiką tarkime 1/8000 sekundės dali. Šiuo atveju to neužtenka, beto reikia kontroliuoti ir atkartoti tą patį laiko momentą nuo veiksmo pradžios. Kaip tai atlikti? Visų pirma reikia tamsios patalpos. Toliau fotoaparatas statomas ant trikojo bei nustatomas ilgam užrakto veikimo laikui (paprastai šis režimas vadinamas “bulb”). Visą tą laiką (paprastai kelias sekundes) fotoaparato matrica registruoja vaizdą ir jei neatsiras papildomas šviesos šaltinis viskas ką matysime rezultate – tai juodas kadras ir priklausomai nuo fotoaparato bei jo nustatymu – triukšmas.
Taigi, priartejome prie įdomiausios dalies. Mikrofonas perduoda garso sukeltą impulsą (šautuvo suveikimą, sprogimą, dūžį ar koki nors kitą atskaitinį garsą) į laikmatį, kuris pradeda skaičiuoti laiką (paprastai tai milisekundžių eilės laikas). Po iš anksto nustatyto laiko intervalo, laikmatis labai trumpam momentui (musu atveju 1/33000…1/44000 s) įjungia blykstes. Taip gauname sustabdytą vaizdą.

Tikslas

Šių fotodirbtuvių pagrindinis tikslas buvo surinkti organizuotą žmonių grupę į teminį renginį bei aktyviai praleisti laiką kur kiekvienas galėtų daryti įtaką rezultatui. Žinoma, tuo pačiu susipažinti su egzotinės fotografijos rūšimi, bei pasidžiaugti rezultatais.

Technika

  • Jautrus, kryptinis mikrofonas. (Norint dar tiksliau pagauti momenta, galima reiktų naudoti optinius barierus)
  • Laikmatis. Įrenginys kuris pradeda skaičiuoti laiką gavęs impulsą iš mikrofono. Palaukęs nustatytą laiką paleidžia blykstes.
  • Blykstės. Naudojome Metz, Canon bei Nikon galingas blykstes, nustatytas mažiausia galia. Blyksnio trukmė apie 1/30000-1/40000 sekundės dalis (tuo tarpu paprastos blykstės blyksnio trukmė apie 1/200-1/500 s)
  • Stovai blykstėms
  • Trikojai
  • Pneumatinis šautvas
  • Ir žinoma šaudomi bei daužomi daiktai

Eiga

Viskas prasidėjo, jog pradėjome iežkoti patalpų. Pradžioje dėl mažos nuomos kainos galvojome apie garažą, tačiau už salyginai nedidelę sumą radome patalpas buvusiame taksi parke. Radome tiksliai tai, ko reikėjo – 120 kv.m. tamsus sandėlys. Pirmą sandelio nuomos dieną jį ir išbandėm.

Iš anksto planuotu laiku, 10:00 su lengvais vėlavimais susirinko nei daug nei mažai 6 entuziastai (abecėlės tvarka: Algis, Augis, Gedas, Vytenis, Tatjana, na ir as Saulius). Gerą valandžiukę neskubėdami ruošėmės – susitatėm aparatūrą.
Pirmi šūviai buvo paleisti į kiaušinius. Tąsus baltymas ir trynys bei lukšto trupiniai kiekvieną kartą sukuria atsitiktini rašta, kuris kiekvieną kartą buna nenuspejamas. Taip sakant high-speed klasika.

Trumpai, kaip vyko kadro įamžinimas. Ant pagrindo statomas sunaikinti skirtas objektas bei užtaisomas šautuvas. Užgesinus šviesą, kad būtų įmanoma taikytis, bet nebūtų pašalinės šviesos, patalpos gale pastatėm baltą foną ir jį lengvai apšviėtem. Tos silpnos šviesos užteko, kad matytūsi ant pagrindo pastatyto objekto siluetas. Užgesus šviesai, visi įjungavo fotoaparatų užraktus, po komandos “taimeris” galima buvo šauti. Nuaidėjus šūviui po kelių milisekundžių suveikdavo blykstės. Tuomet uždaromos fotoaparatų užuolaidėlės. Viskas – galima uždegti šviesą ir peržiūrėti rezultatus.

Toliau visas darbas buvo sumąstyti ką kurybiškiau sušaudyti. O šaudėme daug ką: vynuoges, cocacola ir panašius gėrimus, riestainius, kivi, slyvas, taures, puodelius, kiaušinius. Į vandenį, kurį pylem į taures bandėm maišyti įvairių dažų. Galų gale kiaušinius bandėm rišti ore. Šlapių balionų deja šaudyti nepavyko – nebuvo kaip jų pripilti vandens. Kadangi visiem tai buvo pirmas blynas, kiekvienas turėjo savo įdėjų ir pasiulymų. Žinoma dirbome bandymų ir klaidų keliu.

Baigėme savo kurybinę veiklą apie 19 val. Lauke jau buvo tamsu.

Išvados ir rezultatai

Nors rezultatai labai įvairūs bei nenuspėjami, kaip supratau, dauguma liko patenkinti. Šių dirbtuvių metu (kaip ir priklauso pagal Merfio dėsnius) aparatūra šiek tiek pavedė. Puse dienos veikė kaip ir testavimo namuose metu, vėliau viena blykstė pradėjo veikti režimu “noriu veikiu, noriu ne”. Teko imtis atsarginių priemonių ir antrą blykstę paleidineti nuo optinio sinchronizatoriaus. Kadangi blyksnis labai trumpas, o sinchronizatorius nepritaikytas tokiam darbui, nuotraukose galime matyti šiek tiek susidvejinusius objektus. Taip įvyko todėl, kad blykstės suveikė ne vienu metu.

Akumuliatoriai bei baterijos, kaip parodė praktika irgi mėgsta atiduoti galus pačiu netinkamiausiu metu.

O cia trumpos pastabos, ateiciai

  • Reikia geresnio (didesnio fono)
  • Reikia balto, tolygiai apšviesto fono.
  • Fotografuojant visą dieną pasitvirtina taisyklė “baterijos nera amzinos”.
  • Technika mėgsta pavesti, net jei namie ar darbo pradžioj veikė gerai. Dubliuoti, dubliuoti ir dar karta dubliuoti.
  • Juodas, plonas siūlas arba valas daiktams kabinti yra geriau nei riebus baltas skalbinių šniūras.
  • Tendencija gražiai ištikšti turi vandeningi bei trapūs objektai.
  • Iki tobulumo yra kur dirbti.
  • Tam, kad pagauti dar trumpesnį laiko momentą, reikia blyksčių, kurios galėtu šviesti dar trumpesni laiko tarpą. Šiu dirbtuviu metu naudotos blykstės, nors ir gali šviesti labai trumpą laiko tarpą nėra tam pritaikytos
  1. Saulius Lukse
    2010-11-19 08:14

    Netycia uztikau pamesta nuoroda i fotomokyklos tinklapi.

You must be logged in to post a comment.
TOP